Home » 50+ » Vakantieplannen? Deze 4 reizen laten je al even wegdromen…
50+

Vakantieplannen? Deze 4 reizen laten je al even wegdromen…

reisbestemmingen
reisbestemmingen

De zomer staat eindelijk voor de deur en dus worden er weer volop vakantieplannen gemaakt. Om uw zoektocht naar de ideale reis te vergemakkelijken, sommen we hieronder alvast vier fantastische trips op, die ook in de nazomer en de winter heel wat mogelijkheden bieden.

Tekst: Diederik Vandendriessche

1 MET WIJNKENNER GIDO VAN IMSCHOOT NAAR PIEMONTE IN ITALIË

De regio Piemonte en haar hoofdstad Turijn zijn een waar cultureel en culinair paradijs. Wie de streek bezoekt, ziet meteen de duizenden hectaren rijstvelden, die allemaal hun bijdrage leveren aan de allerbeste Piemontese risotto. En de Romeinen wisten al dat de witte truffels die je in de herfst rondom de stad Alba vindt, een absolute delicatesse zijn. Bij zoveel lekker eten hoort natuurlijk een passende wijn. En ook daarvoor is de streek bekend. Niet voor niets vind je hier beroemde Italiaanse wijngebieden zoals Barolo, Barbaresco en Roero. Sommelier en auteur Gido Van Imschoot is je gastheer. Hij kijkt zelf al enorm uit naar deze reis, in een streek waar hij vele wijnboeren persoonlijk kent: “Elk seizoen in Piemonte is mooi, maar de herfst in de regio is gewoonweg fantastisch. De wijngaarden baden in nevel en overal worden we overweldigd door geuren van truffel en gistende wijn. In dit smaakvolle jaargetijde combineren we heerlijke gastronomie en wijn met cultuur, natuur en geschiedenis.” En als uitsmijter trek je met een truffeljager en zijn hond op heuse truffeljacht.

2 VOOR ELK WAT WILS IN HET PITTORESKE WENGEN IN ZWITSERLAND

Wie Zwitserland zegt, denkt onmiddellijk aan winterpret en de voldoening van een geslaagde skivakantie. Maar het Alpenland biedt in de zomer ook fantastische vergezichten met groene weilanden en diepe dalen. Het hele jaar door vakantie dus! Zo’n gebied tref je zeker aan in en rond Wengen, in het zuiden van het kanton Bern. Wengen zelf is volledig autovrij. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de hele omgeving gekenmerkt wordt door talloze gemarkeerde wandelpaden, 500km in totaal. Die bieden je schitterende vergezichten op de bergtoppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau en op de vallei van Lauterbrunnen, vlak bij het Meer van Brienz. Lauterbrunnen heeft overigens een bijzondere waterval, de Staubbachfall. Die is maar liefst 300m hoog en bij een warme zomerwind stuift het water in het rond, als een natuurlijke fontein. Iets avontuurlijker is de tocht met de tandradbaan tussen de Mönch en de Jungfrau, waarna je het Jungfraujoch, het hoogste treinstation van Europa, bereikt. De echte avonturier kan zich intussen aanmelden voor een tochtje rafting of paragliding.

3 EEN INDRUKWEKKENDE ZEILREIS LANGS STROMBOLI EN DE EOLISCHE EILANDEN

Er ooit van gedroomd om je languit in de zon uit te strekken op het dek van een groots zeilschip op weg van het ene eiland naar het andere? Scheep dan in op de Florette, een brigantijn uit 1921 met elf zeilen en een lengte van 40m. Dit houten charmante zeilschip heeft elf tweepersoonshutten, extra stapelbedden voor kinderen en een fantastische scheepsbar op het benedendek. Brigantijnen zijn onlosmakelijk verbonden met de Middellandse Zee en dat is ook waar de Florette zich thuis voelt. Je scheept in voor een rondreis op de Eolische eilanden, een eilandengroep ten noorden van Sicilië in de Tyrreense Zee, als het ware tussen de Italiaanse laars en de ‘voetbal’. Het eiland Stromboli met de gelijknamige vulkaan en andere Eolische eilanden hebben een vulkanische oorsprong waardoor je zowel kunt zwemmen in de zee als in de warmwaterbronnen van de vulkanen. Aan boord word je door de bemanning uitgenodigd om actief mee te zeilen, maar je kan er ook voor kiezen om volledig te ontspannen met een portie heerlijke Siciliaanse cannoli of bij zonsondergang met een glas Malvasia in de hand.

4 ALENTEJO, EEN VERBORGEN PAREL TEN ZUIDEN VAN DE TAAG

Alentejo is Portugees voor ‘wat voorbij de Taag ligt’. Kenmerkend voor de streek zijn verlaten landschappen met kurkeiken, wijn- en olijfgaarden. Het is een van de dunst bevolkte regio’s van Portugal én Europa en juist die landelijkheid zorgt voor een unieke ervaring. Stilte en traagheid bepalen hier het dagelijks leven en daardoor is Alentejo pure authenticiteit. Hoeft het te verwonderen dat deze absolute parel met immens mooie dorpjes en eindeloze landschappen in trek is bij allerhande levensgenieters? De keuken is er heerlijk, met gegrilde sardines uit Setúbal, doçaria of zoetigheden uit Portalegre en uitstekende olijfolie en dito wijnen. De boetiekhotels zijn er charmant of net heel modern voor wie van design houdt. Een bestemming die quality time garandeert door de mooie afwisseling tussen ontspannen en ontdekken. Voor wie de tijd neemt om de streek te verkennen, is Alentejo een ware openbaring: binnen de kortste keren sta je in een overweldigend landschap langs de mooiste reisroutes.

Next article